Cum să devii agent de pază: Atribuții, atestat și salariu

Dacă ești interesat să urmezi o carieră în domeniul securității și protecției, devenind agent de pază este o opțiune demnă de luat în considerare. În acest articol, vom explora atribuțiile unui agent de pază, procesul de obținere a atestatului necesar și perspectivele salariale în această profesie.

Atribuțiile unui Agent de Pază

Rolul unui agent de pază este de a asigura securitatea și protecția bunurilor și persoanelor în diferite locații, cum ar fi clădiri rezidențiale, centre comerciale, instituții publice sau evenimente speciale. Iată câteva dintre atribuțiile principale ale unui agent de pază:

1. Monitorizarea și Patrularea

Agentul de pază este responsabil de monitorizarea și patrularea zonei pe care o supraveghează, pentru a detecta și preveni incidente sau activități suspecte.

2. Verificarea Accesului

Agentul de pază poate avea atribuția de a verifica și controla accesul persoanelor și vehiculelor în zonele restricționate, folosind tehnici și echipamente speciale, cum ar fi scanerele sau cardurile de acces.

3. Răspuns la Urgențe

În caz de urgență sau incident, agentul de pază trebuie să acționeze rapid și eficient pentru a gestiona situația și pentru a asigura siguranța persoanelor și a proprietății.

Obținerea Atestatului de Agent de Pază

Pentru a deveni agent de pază, este necesar să obții un atestat profesional eliberat de către Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR). Procesul de obținere a atestatului implică următorii pași:

1. Curs de Formare Profesională

Pentru a te califica pentru atestatul de agent de pază, trebuie să urmezi un curs de formare profesională la o școală autorizată de IGPR. Acest curs acoperă aspecte legale, tehnice și practice ale profesiei de agent de pază.

2. Examen Teoretic și Practic

După absolvirea cursului de formare, trebuie să susții un examen teoretic și unul practic pentru a demonstra cunoștințele și abilitățile dobândite în timpul pregătirii.

3. Obținerea Atestatului

După promovarea examenului, vei primi atestatul de agent de pază eliberat de către IGPR, care îți va permite să lucrezi în acest domeniu.

Salariul și Perspectivele de Carieră

Salariul unui agent de pază poate varia în funcție de experiență, calificări, locație și tipul de angajator. În general, salariul mediu al unui agent de pază începător poate fi în jur de 2000-3000 lei pe lună, iar pentru cei cu experiență sau care ocupă poziții de conducere, salariul poate depăși 4000-5000 lei pe lună sau chiar mai mult.

Perspectivele de carieră în domeniul securității și protecției pot fi variate, iar un agent de pază cu experiență și calificări suplimentare poate avansa către poziții de supervizare sau management în cadrul unei firme de securitate sau poate alege să își deschidă propria afacere în acest domeniu.

În concluzie, devenirea unui agent de pază implică parcurgerea unui proces de formare profesională și obținerea unui atestat de la IGPR. Cu abilitățile și cunoștințele adecvate, poți construi o carieră de succes în domeniul securității și protecției, având oportunitatea de a contribui la asigurarea siguranței și protecției comunității tale.